Ünye Turistik Yerler

Ünye, yaz aylarında il ve bölgemizde Turist’ler tarafından en çok tercih edilen tatil mekanlarından biri olma özelliğini taşıyor. Turistik mekanlar her sene çoğaldığından geçen her sene turist sayısıda bu oranda artmakta. Biz sizler için bu yerleri kategorilendirip kısaca anlattık. Bazı yerler birden çok kategoriye’de ait olduğundan her iki kategoride de bulunuyor.

Tarihi Mekanlar

  • Ünye Kalesi : 2 bin yıldan fazla süredir ayakta duran kale son restoresinden sonra dahada turistik bir hale getirildi. Kalenin dibinde adı da Kaledibi olan bir ızgara mekanı bulunuyor. Yaz aylarında açık olan bu mekanda çocuklarınız için park olmakla birlikte dere kenarında gölgede lezzetli ızgaralar yiyebiliyorsunuz. Burası hakkında tüm bilgiler için ; Ünye Kalesi
  • Tarihi Ünye Hamamı : Cumhuriyet Meydanında bulunan Hamam çok eskileri Kilise olarak kullanıldığı bilinse de uzun süredir hamam olarak halkın kullandığı bir yer haline gelmiştir. Genellikle erkeklere açık olmasında rağmen haftanın belli günlerinde kadınlar içinde hizmet vermekte.
  • Tozkoparan Mağarası : Fatsa tarafında bulunan mağara, şehir merkezimize 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Mağaradaki yüzy buldurları, M.Ö. 5 ilâ 7 binli yılları işaret ediyor. Mağaranın tek girişi olmakla beraber girişin hem sağı hem solunda boğa figürleri yer almakta. *İlçemizde burası dışında Karıyaka mahallesinde Balavuz Kaya Mezarı ve eski Tekkiraz Beldesi‘nde helenistik döneme ait Sırma & Kadavat Kaya Mezarı bulunmaktadır.
  • Cumhuriyet Meydanındaki Çınar Ağacı ve Surlar : Siz hiç 500 yaşında bir çınar ağacı gördünüz mü ? Bu yaşına kadar ne badireler atlatmış ve Cumhuriyet Meydanı’nın simgesi haline gelmiş bir çınar ağacı. Bu ağaç nedir – kimdir ; Ünye Çınarı  Ayrıca Çınar Ağacının biraz ilerisindeki surlar ve üzerindeki eski Ünye Sarayının bulunduğu yerleri inceleyerek surlar üzerinden bu surlar hakkında daha ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.
  • Kadılar Yokuşu : Hemen Cumhuriyet Meydanı’ndaki Hamam’ın arkasından çıkılan sokakta Osmanlının son dönemlerinde bir çok kadı’nın yetiştiği ve adını buradan almış sokağımızda Türk İslam ve Rum mimari ev örneklerinden korunmuş olan birkaç evi görebilirsiniz. Rum mimarisi 200 yıllık örneklerni görebileceğiniz sokakta osmanlıdan ise 1907 tarihine uzanan yapıları görmeniz mümkün.
  • Aya Nikola Kilisesi’nin bulunduğu ada : Çamlık ile Uzunkum’un tam arasında bulunan ada çok eskiden Kilise olarak kullanılır ve içerisinde ayinler yapılırmış; fakat artık sadece küçük kalntıları kalmış ve karaya 10 – 15 metre mesafede bulunan bir ada olarak biliniyor. Suyun biraz çekildiği zamanlarda ayağınızı 10 cm kadar derinlikteki suya sokarak yürüyerek geçebiliyorsunuz. Su çekilmemiş olduğunda ise 30 cm derinliğindeki denizden paçanızı sıyırarak adaya geçebilirsiniz.
  • Yaz Konağı Mağarası : Merkeze üç kilometre kadar uzaklıkta Yazkonağı Köyü’nde bulunmasından dolayı bu isimle anılan mağara ilçede en son bulunan tarihi alan olma özelliğini taşıyor. Mağara içerisinde sarkıt, dikitler ve buna benzer şekiller bulunmaktadır. Şuan için iki yüz metre uzunluğundaki bu mağaraya ziyaretçiler sadece gerekli teçhizatlar vasıtasıyla girebilmekte.

Piknik ve Mesire Alanları

  • Çamlık : İlçenin hala kullanılan en eski piknik alanlarından biri olmakla beraber adından da anlayacağınız üzere çam ağaçlarıyla kaplı olan, oldukça geniş ve deniz kenarında bulunan bir alanda kurulu mesire yeri. Meydan’a yaklaşık iki kilometre mesafede Meteroloji istasyonunun hemen yanında, eski Ünye Devlet Hastanesi’nin karşısında bulunuyor.
  • Asarkaya : Ünye Belediye’sinin şehre kazandırdığı en fonksiyonlu piknik alanı olarak akıllarda yer etmiş bir yer. Herşeyi satın alarak yiyebileceğiniz veya bir çardağa oturabileceğiniz çocuklar için parkların bulunduğu, futbol ve voleybol sahalarının bulunduğu ağaçlık bir alan. Semaver kiralayabilir ve dağ evi’ni ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca buradan müthiş Ünye manzarasını izleyebilir ve mest olabilirsiniz. Ünye’nin en çok rağbet edilen, en kalabalık aynı zamanda en beğenilen piknik alanı. Fatsa yolunda Merkeze 4 – 5 kilometre uzaklıkta bir tepe’de bulunuyor.
  • Çet Dağı : Ünye’nin İnkur Beldesi’nde, İnkur Belediyesi tarafından yaptırılan alan ağaçlık olmakla beraber birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor ve çamlığın imkanlarına sahip daha sakin bir yer. Her yıl off-road yarışlarının yapıldığı mezun buluşmalarının yapıldığı alan aslında bayağı rağbet görüyor. Merkeze yalnızca 12 kilometre uzakta Tekkiraz(Akkuş) yolu Niksar Caddesi üzerinden bulunan mesire alanı İnkur Beldesi’ne gelmeden birkaç kilometre önce sağ tarafta bulunuyor.
  • Cevizdere : Yeni ve daha ilgi çeken piknik alanlarından sonra biraz popüleritesi düşen bir yer; fakat dere kenarında bulunması, halattan yapılan köprüsü ile hala misafirlerinin beğendiği bir piknik alanı. Fatsa yolunda bulunan alan merkeze yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta.
  • Çınarsuyu : Ayrıca sahil olarakta bilinen bu yer denize sıfır olmakla beraber çam ağaçları ile doğal gölge ve kumsal’ın buluştuğu bir yer. Diğer piknik alanlarından farkı özelleştirildiği için girişin ücretli olması. Ücretler aracınızın büyüklüğüne göre değişiklik gösteriyor.

Restorant & Lokantalar

  • Çakırtepe :  Çakırtepe’ye şehrin manzarasına halim bir yerden, devlet sahil yolu üzerinden giderek çamlığın karşısından çıkabileceğiniz gibi yalı’dan da çıkış yolu bulunuyor. Bu civarda manzara eşliğinde yemek yiyebileceğiniz üç tane lokanta bulunuyor. Ortak yemek olarak hepsinde her çeşit Ünye Pidesini yiyebilirsiniz. Reklam yapmamak için bir lokanta ismi vermiyorum. Yanyana bulunan bu restorantlar rakip olmakla beraber şartlarını iyileştirerek müşterilerini artırmayı hedefliyor; bunun için park, hayvanat bahçesi, peyzaj düzenlemesi gibi özellikler ile kendisini ön plana çıkarmaya çalışıyorlar. Bana göre hepsi birbirinden güzel; bu nedenle bir tavsiyede bulunamıyorum.
  • Sofra Restaurant : Cumhuriyet Meydanına en yakın güzel yemek mekanlarında birisi. Osmanlı Mimarisi ile işlenmiş tek kaltı lokantanın arka kısmından denizi izleyebilirsiniz. İlginizi çektiyse ; Ünye Softa Restaurant
  • Yüzüncü Yıl (Galabuzu) : Sahil üzerinde yalı mevkii’nin hemen ilerisinde bulunan restorant uzun zamandır hizmetine devam eden bir işletme. Denize tam anlamıyla sıfır, yöresel yemeklerimizden de yiyebileceğiniz kapalı ve açık alanı bulunan hem çay içebileceğiniz hem dondurma yiyebileceğiniz hemde yemek yiyebileceğiniz bir mekan. Yemek masalarına oturduğunuzda size sunulan broşürden mekanın geçmişini okuyabilirsiniz. Tanıtım Yazısı : Ünye Yüzüncü Yıl Restaurant

Sahil ve Plajlar

  • Çamlık, Çamlık Koyu ve Fokfok : Piknik alanı olarakta kullanılan bu alan deniz kenarında bulunmasından dolayı tercih edilen bir yüzme alanı. Girişinde fok fok, ortasında 50 metre çapında bir koy ve çıkışında askeriye plajı bulunuyor.
  • Uzunkum : Gerçekten oldukça uzun bir alanı kaplayan ve en çok bilinen plaj olma özelliğine sahip olan bir alan. Bir kısmında aynı zamanda kiralayabildiğiniz evlerin bulunduğu çamlıktan yaklaşık 250 metre ileride başlayan plaj.
  • Çınarsuyu : Terme/Samsun yolunda merkeze 5 kilometre uzaklıkta bulunan dolmuş veya arabanızla gidebileceğiniz özelleştirilmiş bir plaj.
  • İnciraltı Plajı : Ünye’nin Yeni Devlet Hastanesinin birkaç kilometre ilerisinde, şehrin doğusunda bulunan plaj’da yüzebilirsiniz.
  • Kadınlar Plajı : Gölevi Mahallesi’nde kadınlar için oluşturulan etrafı kapatılmış plaja Yeşil Dolmuşlar veya arabanızla gidebilirsiniz.

Cami ve Türbeler

  • Kabadirek Eyliyası ve Kabadirek Camii :  Ünye’nin Tekkiraz Beldesi, Yaycı Köyünde bulunan içi ahşaptan dışı ise sonradan betonarme olarak yapılmış bir camii. Camii iki kattan oluşuyor ve eskiden ortasında bulunan ve camii’yi ayakta tutan bir tahta direkten dolayı bu adı almış. Tekkiraz Beldesine 3 kilometre uzaklıkta bulunan Camii İlçe Merkezimizden 29 kilometre uzaklıkta. Camii içerisinde bulunan evliya’ya ziyaretler oldukça fazla. Ayrıca burada oldukça eski kabristanlarında bulunduğu büyük bir mezarlık bulunuyor.
  • Şeyh Yunus Türbesi : İlçe Merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Kiraztepe Yolu veya Niksar Caddesi üzerinden Ünye sanayisini geçtikten sonra 100 metre ileriden sağa döndükten 3 kilometre sonra yer alan Türbe; ünlü şair Yunus Emre’nin mezarının bulunduğu yer olarak bilinmektedir. Fakat Yunus Emre’nin türbelerinin sayısı 10’un üzerinde. Bu türbelerden sahih olabilir denilen yerlerden birisi’de Ünye’de bulunuyor.
  • Cüneydi Bağdadi Türbesi : Aslında Ünye’de bulunmayan türbe komşu ilçemiz olan Samsun ilinin Terme İlçesi sınırları içerisinde bulunuyor. Seyyid-üt-tâife lakabıyla bilinen evliya’nın türbesi’ne ilgi günümüzde epey yoğun.
  • Hacı Yusuf Bahri Efendi : Orta Yılmazlar Mahallesi, Türbe Kabristanlığı’nda mezarı bulunan ünlü Ünyeli Alim Hacı Yusuf Bahri Efendi’nin Kabristanı gayet kolay şekilde ziyaret edebileceğiniz bir noktada bulunuyor. Çakırtepe Hastanesi’ne 150 metre mesafede bulunan evliyanın mezarına Cumhuriyet Meydanından yukarıya 500 metre kadar çıkarak ulaşabilirsiniz. Hacı Yusuf Bahri Efendi için Ünye’de her sene anma günleri düzenlenmektedir.
  • Saray Camii : Cumhuriyet Meydanın’da bulunan küçük bir cami olmakla beraber Ünye’nin en eski camilerinden biri olma özelliğini taşıyan camiiyi ziyaret etmenizi öneririz. Ramazan aylarında hatim ile teravih namazı kılabileceğiniz camii hemen Çınar Ağacı’nın karşısında bulunuyor. Saray Camii, tadilat yapılmış fakat yine de eski özelliğini korumuş bir camii.
  • İkizce Laleli Camii : Önceleri Ünye’nin bir beldesi olan İkizce, sonradan ilçe olmuş, Ünye’ye 28 kilometre uzaklıkta bulunmakta. Laleli Camii tamamen ahşaptan, çivi kullanılmadan yapılmıştır. Camiinin geçmişi 1453 yıllarında kadar uzanmaktadır. 2012 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Laleli Camii İkizce Müftülüğü kontrolünde bulunuyor. Bu camii’ye gitmeniz uzak olduğu için zor geldiyse size bir sürprizimiz var bu camii’nin bir kopyası Ünye Atatürk Parkı içerisinde bulunuyor.

Diğer Gezilecek Yerler

  • At Çiftliği ve Binicilik Tesisleri: Ünye Belediyesi’nin şehre kazandırdığı güzel tesislerden biri olan at çiftliği hem yakın hem uzak çevreden gelen misafirlerimiz tarafından yoğun ilgi gören bir mekan. Ayrıca her yıl Rahvan At Yarışları burada yapılıyor. Çiftlikte isterseniz çocuklar için midilli dâhi kiralayabiliyorsunuz. İster kendiniz isterseniz bir görevli aracılığıyla atlara binebiliyorsunuz. İçerisinde halı saha ve yemek yiyebileceğiniz bir cafe bulunuyor. Daha ayrıntılı bilgi için : Ünye At Çiftliği
  • Bakırcılar Çarşısı : Günümüzde oldukça azalan bakırcılar ve o bakır seslerini son kere duyabileceğiniz belki birkaç hediyelik eşya alabileceğiniz yerlerden biri olan sokakta tek tük kalan bakırcıları ziyaret etmenizi öneririz. Hemen Orta Camii yanında bulunan çarşı Cumhuriyet Meydanına belki elli-altmış metre kadar uzaklıkta.
  • Atatürk Parkı : Belediyemizin yaptırdığı hem gece hem gündüz ayrı güzellikler taşıyan bir park. Han boğazı mevkiinde bulunan parkta yok yok desek herhalde abartmış sayılmayız. Daha ayrıntılı bilgi için ziyaret etmenizi öneririz. Ziyaret edeceksiniz ama merak mı ettiniz ? ; Ünye Atatürk Parkı
  • Ünye İskelesi : Söyle yürüyerek denize açılmak istemez misiniz? O zaman Cumhuriyet Meydanı’ndan yolun karşısına deniz tarafında geçerek ve İskele’mize bir uğramanızı tavsiye ederiz. Seyyar satıcılar, balık tutmaya çalışanlar ve belki yüzenlere rastlayabilir ayrıca Ünye’yi seyredebilirsiniz. Boş bank bulursanız oturun ve keyfini çıkarın; hava rüzgarlıysa dikkatli olun hasta olmayın. Oradan gördüğünüz yunus adını verdiğimiz deniz bisikletlerine binmek isterseniz en azından 15 dakika denemenizi öneririz. Acıktınız mı, canınız balık mı çekti ; hemen İskele’nin girişinde bulunan İskele Balık & Restaurant’ı deneyin.

Bizce, Ünye bunları yapınca güzel. İyi tatiller efendim.

Bu Makale Muhammed Selman Dikici tarafından yazılmıştır.
Alıntı yapıldığında kaynak belirtilmelidir.



Bu içeriği başkalarıyla paylaşın:

Yazar Hakkında

Selman

90'lı yılların başında Ünye'de doğan yazarımız doğup büyüdüğü memleketi hakkında yazılar yazıyor, fotoğraflar çekiyor.

Konu Hakkında Bir Yorum Yazın