Tam Adıyla: “Türk Japon Dostluğu, Ertuğrul Fırkateyni Şehirleri Anıtı”. Yapılma nedeni önemli ayrıntılarla kısaca şu şekilde : Ertuğrul Fırkateyni, Sultan Abdulaziz’in yaptırdığı bir kömürle giden, elektrikle donatılmış bir donanmadır. Sonraki padişah döneminde 1890 yılında Japon Hükümdarına ayrıcalık belirtisi olan belgesini götürmüş dönerken hava şartlarından dolayı kayalıklara çarparak donanmanın 10’da biri kadar, sadece 70 kişinin kurtulmasıyla sonuçlanan bir kazayla yok oldu. Bu kazadan sonra hayatta kalanlardan bir tanesi ve kazada hayatını kaybedenlerden ise yedi tanesi Ünyeli’ydi.
Bu kaza sonucu o civardaki Japon halkı kazadan sağ ve yaralı olarak kurtulanlara aralarında bir seferberlik başlatarak yardım ettiler. Bu olay iki millet arasındaki dostluğu artırdı. Dönemin Japon Komutanı iki gemisiyle kazadan kurtulan kişileri İstanbul’a gönderdi.
Bu olay anısında 1891 tarihinde ise Japonya’da bir anıt yapılmıştır. Bu anıt her yıl çok sayıda Türk turist tarafından ziyaret edilmektedir. Ayrıca zamanla Japonya tarafından bu anıt genişletilmiş ve yenilenmiştir. Bunun yanısıra Japon Devlet Adamları da bu anıtı ziyaret etmektedir.
Japonların bu nezaketine karşın ülkemizde böyle bir anıt bugüne kadar yapılmamış; ama artık eksikliği farkedildiğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yardımıyla “Ünye Türk & Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Derneği” tarafından geminin çalışanlarından 8 kişinin Ünyeli olması sebebiyle ilçemize yapılmasında karar kılınmıştır. Ve 2014 yılının 2. çeyreği içerisinde açılışının yapılması planlanmaktadır.
Bu anıt tamamen bittiğinde kazanın yapıldığı yeri anımsatacak Japon kültürüne ait simgeler, Türkiye ile Japonya Bayrakları ve kazanın şehitlerinin listesinin olduğu bir anıttan oluşacak.
Bu anıt; Cumhuriyet Meydanından çıktıktan sonra Devlet Sahil Yolu üzerinden Çamlığa gelmeden önce, Dikilitaş Pide’den bir önceki girişten girdiğinizde 150-200 metre kadar ileride bulunuyor. Hatta buraya gitmeseniz dahi anayol üzerinden anıtın bir parçası olan direğin üzerindeki yuvarlak kırmızı küre şeklindeki yapıyı görmeniz mümkün. Belki de görüp merak etmişsinizdir; orası japon anıtı’nın bulunduğu yer.
Bu Türk-Japon Dostluk Anıtı tamamlanıp açıldığında nasıl biz Japonyadaki anıtı ziyaret ediyorsak, Japonlarında burayı ve ilçemizi ziyaret etmeleri beklenilmekte ve bu sayede iki ülke arasındaki dostluk bağlarının daha da gelişmesi hedeflenmektedir.